L’excés de menjar cuinat i que no arriba a ser consumit, és altra de les causes del malbaratament alimentari. A l’hora de cuinar s’ha de tenir en compte tant el nombre de persones que menjaran com la quantitat adequada d’ingredients que s’han de utilitzar. A continuació fem una recomanació de quantitats d’aliments per persona adulta sana.
Pa: 40 – 60 gr.
Pasta: 60 – 80 gr.
Pasta fresca: 100 – 125 gr.
Fideus per a sopa: 25 – 30 gr.
Arròs: 100 gr. si és plat únic, sinó 60-80 gr.
Arròs per a sopa: 25 – 30 gr.
Arròs per acompanyament: 45 gr.
Patata: 150 – 200 gr.
Llegum sec: 80 gr.
Llegum cuit: 150 – 200 gr.
Llegum acompanyament: 40 gr. (sec) ó 75 gr. (cuit)
Llet: 200 – 250 ml.
Iogurt: 125 gr.
Formatge fresc: 125 gr.
Formatge curat / semi: 30 / 60 gr.
Verdures: 150 – 200 gr.
Fruites: 150 – 200 gr.
Carn (vedella, pollastre): 100 – 140 gr.
Conill: ¼ per persona
Pollastre: entre 1/8 i ¼ depenent si el pollastre és gran o petit
Peixos: 150 gr. de peix polit o 200 – 250 gr. si es compra amb espines i tripes.
|