Saltar a continguts

Oficina Sant Cugat Sostenible

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Consells d'eficiència energètica

Imatge de complement
QUÈ PUC FER PER ESTALVIAR ENERGIA?

Propostes per fer-ne un ús eficient:

* No deixar encesos el llum ni els pilots permanents dels aparells ja que poden arribar a gastar un 25% de l'energia que gasta en ple funcionament.

* A aparells més eficients, més estalvi d'energia

* Hem de tenir en compte que el servei energètic que demanem ha d'estar relacionat amb la forma d'energia que fem servir, evitant transformar l'energia innecessàriament.
 
Cal aprofitar al màxim la llum del dia 

 

Bombeta
IL·LUMINACIÓ

Les bombetes incandescents (les més abundants al mercat) converteixen en calor el 90% d'energia, i només el 10% en llum. Les halògenes consumeixen gairebé el mateix i continuen consumint energia sense cap servei, si no es desconnecten del transformador quan s'apaguen. Per això, cal substituir aquestes per làmpades de fluorescent compacte o tubs fluorescents (ja que s'estalvia el 70% d'electricitat i s'aconsegueix una durada vuit vegades superior).

La suma de potències no és igual a la suma de llum, per tant és millor utilitzar una sola làmpada de potència superior que no pas diverses.

Imatge de complement
APARELLS ELECTRÒNICS

Si t'has de comprar un aparell nou, tingues en compte criteris de sostenibilitat. Cal apagar sempre amb l'interruptor, sense estar en un stand by permanent.

Les piles generen un triple impacte. La relació entre l'energia que ens dóna una pila i la que s'ha gastat a fabricar-la, transportar-la i emmagatzemar-la és tan irracional que l'ús de piles hauria d'estar restringit a condicions d'absoluta necessitat. Cal comprar piles recarregables, i l'alternativa a les piles, són els plafons portàtils d'energia solar fotovoltaica a l'aire lliure.

Els ordinadors portàtils són més cars, però més eficients, tanmateix cal programar l'energia d'estalvi del monitor.

Imatge de complement
ELECTRODOMÈSTICS

Grans electrodomèstics

L'etiquetatge que trobareu a la imatge adjunta és un sistema establert per la Comissió Europea a l'any 1989. El principal objectiu és informar els usuaris del consum d'energia de l'electrodomèstic en el moment de la seva utilització. Són set tipus i es tipifiquen en funció dels consums elèctrics de la A (la més eficient) fins la G (menys eficient). És important saber que les etiquetes només són comparables dins d'un mateix grup d'electrodomèstics.

T'indiquem diferents consells d'estalvi per a cada tipus d'aparell/electrodomèstic:

 - Rentadora
S'ha d'omplir totalment però no sobrecarregar-la. El 90% del seu consum és per escalfar aigua, per tant, s'ha d'intentar utilitzar aigua freda sempre que sigui possible.
-  Assecadora
Cal prescindir-ne. Al nostre clima disposem de moltes hores de sol i vent continu. Si l'heu d'utilitzar, feu abans un bon centrifugat a la rentadora.
- Rentaplats
Intenta evitar programes d'alta temperatura. Asseca la vaixella deixant correr l'aire.
- Frigorífic
La temperatura ideal és de 3ºC a 5ºC, cada grau de refredament implica un major consum energètic. No el deixis obert de manera innecessària. Descongela els aliments dins de la nevera.
- Forn
El forn més eficient i econòmic és el de gas.
- Cuina
Fes servir l'olla a pressió i procura mantenir tapades les olles sempre que sigui possible. Fer servir aquestes  amb un fogó o placa de la mateixa mida o inferior per no dissipar calor.

Petits electrodomèstics

-  Assecador de cabells
Controla'n l'ús, ja que consumeix molta energia.
- Torradora
Les de tipus tancat eviten la dispersió de calor.
- Planxa
Fes-la servir per a més d'una peça de roba, i amb vapor, ja que estalvia temps.
- Microones
L'elevat consum energètic queda compensat per la reducció de temps d'ús.

Imatge de complement

PEL QUE FA A L'ESCALFAMENT D'AIGUA...

-  En general els sistemes d'acumulació són més recomanables des del punt de vista energètic que els d'escalfament instantani.
- Sistemes d'acumulació: el més eficient serà l'escalfat per gas, amb retorn i programable, encara que necessita un espai d'instal·lació suplementari.
- Sistemes d'escalfament instantani: no són aconsellables en habitatges amb més d'un bany. Suposa un malbaratament innecessari d'energia per l'escalfament de les canonades de llarg recorregut.
- El sistema més eficient  i més respectuós amb el medi ambient si es disposa d'espai, és el de panells d'energia solar tèrmica.

SI VIUS EN UNA COMUNITAT...

- No cridis més d'un ascensor simultàniament
- Planteja la utilització de bombetes de baix consum

© Oficina Sant Cugat Sostenible - 08172 - Sant Cugat del Vallès - Tel. 900 103 146