Saltar a continguts

Oficina Sant Cugat Sostenible

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Reptes proposats

Repte Abril

Amb l’arribada del bon temps, aquest mes us proposem deixar aparcats els vostres vehicles i fer servir la bicicleta i caminar per aquells desplaçaments més curts. D’aquesta manera reduirem les emissions de CO2, estalviarem diners i millorarem el nostre estat de salut.

 REPTE DEL MES DE ABRIL

El transport suposa un 40% del total d'emissions de carboni emeses a l'atmosfera. Ens movem per anar a treballar, per anar a veure els nostres, per anar de vacances i per gaudir del nostre temps lliure i aprendre, però depèn del sistema de transport utilitzat, la nostra petjada de carboni augmenta més o menys per cada quilòmetre recorregut. Hem d'anar cada dia en cotxe a treballar, o podem anar en transports menys contaminants com els mitjans col•lectius, a peu o en bici?

A peu:
la manera més ecològica i saludable de moure’ns és anar caminant. És elmitjà més econòmic i eficient, i permet combinar fàcilment altres modes de transport públic. Per distàncies curtes, el temps de desplaçament caminant d’un punt a un altre és molt més curt si tenim en compte el temps d’aparcament i de congestió del vehicle privat, o bé, d’espera del transport públic. A més caminar té moltes avantatges:

-    Contribueix a millorar la condició física i la salut de la persona, i el risc de lesions és molt baix.
-    És una activitat fàcil que es pot practicar en qualsevol moment del dia i en qualsevol època de l’any.
-    No cal material esportiu complementari. Només cal dur vestuari i calçat adequats i confortables.
-    No calen instal•lacions específiques per caminar.
-    És un mode de transport alternatiu a l’automòbil.
-    Contribueix a l’estalvi energètic.
-    Permet estalviar diners en benzina.
-    Fomenta un coneixement millor de la ciutat.
-    Afavoreix les relacions socials i la convivència.

En bici:
es tracta del segon mitjà més eficient i sostenible de mobilitat, sobretot per àrees urbanes i periurbanes inferiors a 8 km. En els darrers anys s’han construït carrils bici que permeten un desplaçament més segur allà on hi és. La possibilitat de carregar la bicicleta en trens i metros en horari establert, afavoreix la mobilitat amb bicicleta per distàncies més llargues. A més de ser saludable, anar en bicicleta dóna major autonomia i accessibilitat a tots els serveis, sobretot pel col•lectiu menor d’edat o bé aquell que no disposa de vehicle propi a motor
En bicicleta, es pot assolir sense gaire esforç una velocitat d’uns 20 km/h, cosa que permet moure’s per la ciutat amb rapidesa, ja que tampoc no s’han de suportar els embussos habituals associats a altres modes de transport. Així, en uns 10 minuts, es recorren aproximadament 3,2 km.
Per un carrer de 3,5 m d’amplada, durant una hora, poden circular en cotxe unes 2.000 persones, mentre que en bicicleta ho poden fer set vegades més (14.000). La bicicleta només necessita una setena part de l’espai que cal a un cotxe per aparcar.

Enllaços interessants:


© Oficina Sant Cugat Sostenible - 08172 - Sant Cugat del Vallès - Tel. 900 103 146