Saltar a continguts

Oficina Sant Cugat Sostenible

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

El Malbaratament Alimentari

Imatge de complement
Consells a l'hora de conservar

Una bona conservació dels aliments ens permetrà poder consumir durant més temps i en óptimes condicions. A continuació explicarem uns consells per conservar els diferents tipus d'aliments:

1.- PEIX.

A la nevera, el peix fresc que cuinarem i menjarem el mateix dia o l'endemà de comprar-lo. L'hem de guardar tan bon punt arribem a casa per evitar que es faci malbé, a la part inferior de la nevera, on la temperatura és més baixa, i dins d'un recipient hermètic (evitarem que es ressequi i la contaminació creuada), amb una reixeta a la part inferior, per evitar el contacte amb el líquid que desprèn.

Al congelador, el peix fresc que no menjarem el mateix dia de comprar-lo o l'endemà perquè no perdi cap de les seves propietats, dins d'un recipient hermèticament tancat amb reixeta a la part inferior per evitar que quan el descongelem estigui en contacte amb el líquid que desprèn. És recomanable congelar el peix en racions per descongelar-ne només la quantitat que necessitem.

 

2.- CARN.

A la nevera, la carn carn i productes carnis elaborats que preveiem cuinar dins d'un període breu de temps. Guardem-los al prestatge inferior, on la temperatura és més baixa, dins d'un recipient hermètic (evitarem que es ressequin i la contaminació creuada) que contingui una reixeta a la part inferior per separar el líquid que desprèn la carn.

Al congelador, la carn i productes carnis elaborats que no preveiem consumir dins d'un període breu de temps, en un recipient hermètic amb reixeta a la part inferior per evitar que la carn estigui en contacte amb el líquid que desprèn a l'hora de descongelar-lo. És recomanable fer porcions de les peces de carn per descongelar-ne només la quantitat que necessitem i no la peça sencera.

 

3.- FRUITA I VERDURA.

A la nevera, hem de guardar als calaixos o als prestatges on la temperatura és més elevada, préssecs, prunes, nectarines, síndria i meló tallats, maduixes, etc. Cal que posem les pomes i les peres a part per evitar que accelerin la maduració de la resta així com albergínies, col, bledes, espinacs, enciam, cogombres, cebes tallades –dins d'una carmanyola–, etc. 

Al rebost, algunes fruites i verdures no es recomanable guardar a la nevera, perquè les baixes temperatures poden afectar les seves propietats. El rebost ha de ser un espai sec, ben ventilat i sense llum solar directa, ja que la llum accelera els processos d'oxidació i, per tant, fa que madurin més ràpid, com per exemple, tomàquets, pebrots sencers, cebes sense tallar, pastanagues, patates, carbassó, llimones, taronges, meló i síndria sense encetar, plàtans, pomes i peres. Recordem que les pomes i les peres, s'han de col·locar separades de la resta de fruites ja que acceleren la maduració de la resta de les fruites. També és molt important treure de la fruitera, les fruites que s'estan florint perquè les peces podrides contaminen les bones.

 

4.- LÀCTICS.

A la nevera, la llet fresca s'ha de guardar sempre en fred i hem de tenir en compte que es fa malbé molt ràpidament i la llet envasada, una vegada s'ha obert l'envàs. Els postres a base de derivats lactis, com Iogurts, mousse, flams, etc. El formatge fresc o altres varietats, quan ho especifiqui l'etiquetatge es pot possar al prestatge amb temperatura més elevada i dins d'un recipient hermètic o ben tapat, així com la mantega.

 

© Oficina Sant Cugat Sostenible - 08172 - Sant Cugat del Vallès - Tel. 900 103 146