Saltar a continguts

Oficina Sant Cugat Sostenible

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Altres Notícies

28/06/2011
El fons marí català, en mal estat
Imatge de complement

Segons la notícia publicada al Sostenible.cat del 27 de juny, la Fundació Mar ha advertit del mal estat en què es troba el fons marí d'algunes zones del litoral català. Les causes varien en funció del territori: a les costes de Girona el mal estat és causat per la sobrepesca i el fondeig d'embarcacions; a Barcelona: per la contaminació i la regeneració de platges, a Tarragona: per la influència del transport de vaixells i la contaminació provinent de les indústries petroquímica i nuclear. A totes aquestes causes s'ha d'afegir d'altres més generals com ara l'abocament de residus, la navegació d'esbarjo, l'activitat dels ports o la forta pressió de visitants.
La Fundació té aproximadament uns vint punts de control repartits entre Catalunya i Balears per avaluar l'estat del fons marí. La conclusió, segons el seu director, Miquel Ventura, és que "la situació del litoral està al límit'
Segons l'informe, presentat aquest 27 de juny, els fons més deteriorats són els de la cala d'Aiguafreda, a Begur (Costa Brava), pel gran nombre d'embarcacions que hi fondegen i que malmeten l'ecosistema amb els residus nàutics i els blocs de formigó que erosionen i desertitzen el fons, i el del Delta del Llobregat per la gran contaminació de les aigües. Pel que fa a demarcacions, el fons marí de la costa de Barcelona és el més degradat, per l'impacte de l'ampliació del Port i un excés de contaminants a causa de la concentració de població.
La Fundació Mar reclama un nova forma de gestionar el litoral, així com mesures urgents per recuperar els ecosistemes que s'estan perdent i que s'estudiïn i promoguin noves actuacions per preservar el fons marí; reclama a l'Administració que protegeixi el 25% de la costa, enlloc de l'1% actual.

© Oficina Sant Cugat Sostenible - 08172 - Sant Cugat del Vallès - Tel. 900 103 146