Saltar a continguts

Oficina Sant Cugat Sostenible

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Altres Notícies

29/05/2011
Arquitectura, clima i salut, o com ens afecten els edificis malalts

Un reportatge del Sostenible que ens alerta dels tòxics que s'amagen als materials constructius, als mobles, les pintures, detergents o ambientadors que gastem; fongs per humitat i falta de llum o ventilació, radiacions naturals, com el radón, i artificials, com les provinents de la xarxa elèctrica, transformadors o els propis sistemes, com el wifi, dels quals ens dotem per fer-nos la vida més còmoda... Els edificis que habitem amaguen trampes, en ocasions mortals, tenir consciència d'això pot ajudar-nos a crear ambients realment saludables per les nostres famílies....

D'això ha tractat el Congrés de Bioarquitectura que s'ha celebrat aquests dies, del 18 al 20 de maig, al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya. Les jornades han reunit a un bon grapat d'experts per exposar la relació entre arquitectura, clima i salut, i per explicar que hi ha maneres de construir que permeten viure-hi més bé.
El sector, molt afectat per la crisi econòmica, preveu que els propers anys s'haurà de centrar més en la rehabilitació d'edificis ja existents que no pas en l'obra nova. I aquí l'aplicació de criteris d'estalvi i eficiència energètics es presenten com una nova oportunitat, tant de negoci com de millora de les condicions dels habitatges actuals que, en aquest sentit i segons Joan Josep Escobar, de l'Institut Català de l'Energia, presenten "un estat molt precari en termes generals".


No hi ha dubte que l'arquitectura incideix en el clima i en la qualitat ambiental. Un exemple és l'efecte albedo, tal i com va recordar Josep Enric Llebot, secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya durant la inauguració: la reflectivitat dels rajos solars sobre les cobertes dels edificis influeix directament en la temperatura. Es calcula que si es pintessin de blanc tots els terrats de la ciutat de Barcelona, la temperatura de la ciutat disminuiria més d'un grau. Un altre exemple seria el disseny del traçat d'una ciutat que faciliti, o no, la ventilació i la dispersió de substàncies contaminants.

A més, bona part del consum energètic i de les emissions de CO2 prové dels edificis, tant residencials com d'oficines, fàbriques o centres comercials. Però més enllà de la instal·lació de plaques solars o la recuperació d'aigües pluvials, la bioarquitectura es planteja els efectes nocius que les edificacions poden tenir sobre les persones, i com minimitzar-los.

© Oficina Sant Cugat Sostenible - 08172 - Sant Cugat del Vallès - Tel. 900 103 146