Científics del Centre d'Investigació en Ciències Aplicades de l'Acadèmia Sínica de Taiwan han descobert que col·locant nanopartícules d'or dintre dels arbres aquests emeten una llum vermellosa.
El descobriment va ser casual durant unes investigacions per a desenvolupar un tipus de il·luminació d'alta eficiència energètica similar al LED, però sense utilitzar productes químics tòxics com la pols de fòsfor dels LEDs blancs.
Implantant nanopartícules d'or en fulles de plantes que pertanyen a l'espècie Bacopa caroliniana van aconseguir que la clorofil·la de les fulles emetés llum de color vermell. Quan les fulles eren exposades a llum ultra violeta, les nanopartícules d'or produïen un color blau-violeta fluorescent que emetia una resplendor vermellosa al voltant de la clorofil·la.
En un futur la tecnologia podria fer que els arbres il·luminin les carreteres i ciutats durant la nit. La idea d'utilitzar arbres reduiria dràsticament el consum energètic, les emissions de diòxid de carboni i la contaminació lumínica.
El descobriment, en principi inversemblant, està avalat per la Royal Society of Chemistry (que és l'organització més important d'Europa en el camp de la química) i publicat en la revesta Nanoscale.