Segons la notícia publicada al Sostenible.cat el 10d'octubre de 2010, la guarderia municipal Nova Espurna de Lliçà d'Amunt (Vallès Oriental) ha estat escollida per l'Agència de Residus de Catalunya per dur a terme una prova pilot, pionera a Catalunya, que consisteix en la utilització de bolquers aptes per al compostatge. Segons l'Ajuntament de Lliçà d'Amunt, que també participa en la iniciativa, els nous embolcalls estan fets amb un teixit orgànic biodegradable i, a diferència dels convencionals, que són d'un sol ús i generen un residu, poden ser tractats a les plantes de reciclatge com a compostatge.
Actualment s'estima que els bolquers tradicionals generen aproximadament un 2% dels residus municipals, en funció de les característiques demogràfiques de cada municipi. Aquests residus, a més, acaben a les plantes de tractament i triguen uns 200 anys a degradar-se completament.
Sant Cugat va ser una ciutat pionera en la utilització d'alternatives als bolquers tradicionals d'un sòl ús. Des de 2007 les escoles bressol municipals utilitzen bolquers de cotó reutilitzables, per reduir el gran impacte ambiental que generen els bolquers tradicionals