Entrepobles amb la col·laboració de la Taula de Treball d'Alimentació Ecològica Escolar, organitza les jornades "Aprendre a menjar, aprendre a viure. Menjadors escolars ecològics". A les jornades participaran persones i organitzacions que promouen els menjadors escolars ecològics a Europa, a Catalunya i a la resta de l'Estat. Coneixerem l'experiència d'una campanya ciutadana a l'Equador. A partir d'aquestes experiències/pràctiques es reflexionarà i debatrà sobre: - la construcció d'iniciatives que ens permetin subratllar la importància del món rural, del desenvolupament local, dels circuits curts de distribució i d'una alimentació sana i ecològica. - com posar en marxa un menjador escolar ecològic. - la importància de la reconversió de l'agricultura convencional a l'agricultura ecològica i de l'abastiment dels menjadors escolars. - l'alimentació ecològica com a alternativa a la situació de crisi alimentària - les nostres demandes a l'administració pública - la proposta dels menjadors com a projecte educatiu: quin pot ser el paper de l'escola?. La cuina i el menjador com a espais educatius. PROGRAMA Divendres, 07 de novembre 17:45h. ACTE BENVINGUDA Presentació: Cristina Pons (Ampa Escola Patronat Domènech i Entrepobles) Lola Puig (El Rebost S.C.C.L., cooperativa de consumidors i consumidores de productes naturals i ecològics i membre de la Taula de Treball d'alimentació escolar ecològica) 18:30h. Taula Rodona: Aprendre a menjar, aprendre a viure. Menjadors escolars ecològics. - Matteo Giannastasio ? Metge i professor de Biochimica vegetale all'Università di Napoli. Membre de la "Commissione per le mense scolastiche del Comune" de Roma. Itàlia. - Clive Peckham, - Director Alimenterra (European network for sustainable food system). - Patrick Marcotte ? Enginyer Agrònom , Director de CIVAMBIO (Association des producteurs bio du Roussillon). França. - Javier Carrera ? Red de Guardianes de Semillas - Campanya "Come sano, seguro y soberano". Equador. - Fátima Gómez ? Técnica de la Dirección General de Producción Ecológica. Consejería de Agricultura y Pesca de la Junta de Andalucía - Manolo Zapata ? Pagès ecològic. Cooperativa La Verde ? Pueblos Blancos. Andalusia. - Assumpta Codinachs ? Cooperativa Brunec, S.C.C.L. de producció ramadera ecològica i membre d'assemblea pagesa Catalunya. Dissabte, 08 de novembre 10.00 h Per què és important una alimentació ecològica? Per què és important potenciar les experiències de menjadors escolars ecològics? 10.30 h ? TALLERS PARTICIPATIUS Matí: - Taller A: Com podem iniciar i posar en marxa un menjador escolar ecològic en la nostra escola? Quins són els passos a seguir? Quins criteris hem de seguir? Persones invitades: pares i mares (Ampes), professors i professores, pagesia, consells comarcals, ADV de producció ecològica,... - Taller B: Quins són els canvis que puc fer jo d'una agricultura convencional a una agricultura ecològica? Eines per a la reconversió. Quines implicacions té: avantatges i desavantatges. Des de la mirada de diferents experiències, com hem puc organitzar per tal de fer agricultura ecològica i abastir a menjadors escolars ecològics? Podem elaborar una guia de producció ecològica per a les escoles? Persones invitades: pagesos i pageses, artesans i artesanes, ADV,... - Taller C: La cuina com a espai educatiu: com fem un menú ecològic? Quins productes i estris de cuina necessitem? Quins trucs ens poden ajudar? En aquest taller el.laborarem un menú ecològic que faríem un dia a l'escola. Coneixerem els estris que necessitem, les receptes, algunes de les diferències entre la cuina convencional i la cuina ecològica. Persones invitades: cuiners i cuineres, pares i mares,... Tarda: - Taller A: Què haurien de fer les administracions públiques per promoure els menjadors escolars ecològics? Què haurien de fer per donar suport a la producció ecològica? Quines són les nostres demandes? Persones invitades: ADV, Consells comarcals, pares i mares, comunitat educativa, administracions,... - Taller B: Per què és important una alimentació ecològica? Per què és important potenciar les experiències de menjadors escolars ecològics? Pot ser una alternativa a la situació de la crisi alimentària actual? Com pot l'escola contribuir a que sigui una proposta de canvi quant a la nostra manera d'alimentar-nos, de viure a l'escola i de viure a casa nostra? Persones invitades: pares i mares (Ampes), professors i professores, pagesia, consells comarcals, ADV de producció ecològica,... - Taller C: Menjadors escolars com a projecte educatiu: Quins són els materials educatius que poden acompanyar el nostre menú ecològic a l'escola? Podem treballar-ho a l'aula? Podem fer propostes d'activitats dins el currículum escolar? Poden ser la cuina i el menjador espais educatius? Persones invitades: pares i mares (Ampes), professors i professores, educadors i educadores. S'adrecen a persones interessades prèvia inscripció fins al 30 d'octubre de 2008 a les Jornades, al dinar (10,00 ?) i al servei de ludoteca a epueblos@pangea.org Cal que ens confirmeu també els tallers en els que voleu participar. Per més informació contactar amb: ENTREPOBLES epueblos@pangea.org www.pangea.org/epueblos/ APRENDRE A MENJAR, APRENDRE A VIURE. MENJADORS ESCOLARS ECOLÒGICS. 7 i 8 de novembre de 2008 al CEIP Turó del Cargol (Avinguda Coll del Portell, 56. 08024 Barcelona). Presentació Aquestes jornades són una iniciativa d'Entrepobles, associació de cooperació i solidaritat, que té com un dels seus eixos de treball el suport a la sostenibilitat camperola i a la sobirania alimentària, tant en projectes de cooperació (a Amèrica Central, la zona andina i el Carib), com a casa nostra. S'han organitzat en col?laboració amb persones i organitzacions que potencien diferents experiències de menjadors escolars ecològics a Catalunya i amb les que participem a la "Taula de treball d'alimentació escolar ecològica". Volem oferir un espai de debat i participació a les persones, organitzacions i actors implicats (productors locals, cuiners, pares i mares, monitors i monitores de menjador, professors i professores) que conformen les diferents iniciatives que realitzen i/o inicien experiències a Catalunya i contribueixen a donar impuls a aquesta proposta. Els seu objectiu és avançar cap a la construcció d'iniciatives que ens permetin d'una banda, subratllar la importància del món rural, del desenvolupament local, dels circuits curts de distribució presents en les experiències, l'alimentació sana i ecològica, i per una altra, afirmar una proposta en positiu que permeti la participació i la mobilització activa d'un conjunt d'actors entorn als problemes globals i el dret de tots els pobles a l'alimentació i la seguretat alimentària. Com podeu veure en el programa, hi participaran persones i organitzacions que promouen els menjadors escolars ecològics a Europa, a Catalunya, a la resta de l'Estat Espanyol i coneixerem l'experiència d'una campanya ciutadana a l'Equador. S'ha comptat amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i de l'Ajuntament de Barcelona. Pça Ramon Berenguer El Gran 1, 3er 1a Bcn Tel 93 268 33 66 epueblos@pangea.org www.pangea.org/epueblos
Si necessiteu més informació, o ens voleu adreçar alguna consulta en relació a aquest acte, no dubteu a utilitzar el formulari Contactar, i us respondrem el més aviat possible