Segons la notícia publicada el 30 d'agost al Sostenible.cat les 5 ONG ecologistes del Consell Assessor de Medi Ambient del MARM (WWF, SEO / BirdLife, Greenpeace, Ecologistes en Acció i Amics de la Terra) rebutgen la modificació de la Llei d'aigües aprovada en l'últim Consell de Ministres en considerar que és anticonstitucional , trenca la unitat de conca i presenta greus irregularitats formals. Les ONG exigeixen la retirada del Reial Decret Legislatiu i un debat públic sobre la política d'aigües d'aquest país.
El Consell de Ministres, del 26 d'agost, va aprovar, per sorpresa, un Reial Decret Llei pel qual es reforma el Text refós de la Llei d'Aigües perquè les comunitats autònomes puguin assumir competències en matèria de policia de domini públic hidràulic. Inicialment és aplicable per a Catalunya, Aragó i Andalusia en tenir-lo previst en els seus estatuts. Segons aquestes entitats es tracta d'una reforma que havia d'haver estat debatuda preceptivament en el Consell Nacional de l'Aigua i al Consell Assessor de Medi Ambient.
La modificació suposa cedir a les comunitats autònomes les competències de control i vigilància que, fins ara, en les conques intercomunitàries, corresponen a les Confederacions hidrogràfiques del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, quedant per tant el compliment de les polítiques d'aigua en les comunitats autònomes. Segons el parer de les ONG ecologistes es tracta d'un pas més del govern per desmantellar qualsevol possibilitat d'una política estatal d'aigua.
Amb aquesta modificació, l'Estat, que fins ara ha defensat de manera sistemàtica l'exclusivitat constitucional d'aquesta competència davant el Tribunal Constitucional, dóna un gir de 180 º i renúncia a les seves competències.
Les ONG també critiquen la precipitació amb què s'ha dut a terme aquesta modificació, utilitzant un mecanisme, el Reial Decret Legislatiu que la Constitució només reserva per a assumptes "d'extraordinària i urgent necessitat". Atès que les Corts han de ratificar en un termini inferior a 30 dies, les ONG demanaran als grups parlamentaris que s'oposin a aquesta modificació i que defensin la competència exclusiva de l'Administració General de l'Estat en la policia del domini públic hidràulic en les conques intercomunitàries. En el cas d'aprovar-se a les Corts, les ONG acudirien al Defensor del Poble perquè el recorri davant el Tribunal Constitucional.